11 Kasım 2012 Pazar

Engelli Koşu Nedir?

                   ENGELLİ KOŞU

Arkadaşlar bu yayınımızda sizlere engelli koşu hakkında bilgi vereceğim.Unutmayın bu bilgilerin eşi ve benzeri yok.Arasanızda bulamazsınız.
Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak, koşmaya dayanan hafif atletizm sınıfından pist ve alan sporudur. Engelli koşu 19. yyda İngilterede ortaya çıkmıştır. 1920lerde bayanlar da bu sporu yapmaya başlamıştır. 1935de ağır ve ters çevrilmiş T biçimindeki engel yerine, L biçimindeki engellerin kullanılmaya başlaması, engelli koşuların en önemli gelişmesi sayılır.

sporsevgimiz.blogspot.com
Engelli koşularda başarı tekniğe dayanır. Engel tekniğini öğrenebilmek uzun bir çalışma, sabır ve dikkat ister. Bu da engelli koşularda az atlet yetişmesine neden olmaktadır. Engellerin kavisli ve L biçiminde olup, Lnin alt kenarı koşucuya doğru bakar. Bu tür engeller devrildikten sonra atletin ayağına takılmaz. Engeller üst kenarından merkezine 3.5-4 kglık bir güç uygulandığında devrilecek biçimde yapılmıştır. 


Engellerin yüksekliği yarışmalara göre değişir. Her atlet kendi kulvarında koşar. Her kulvarda on engel vardır. Günümüzde engelli koşu atletleri, iki engel arasında hız koşusu tekniğinden yararlanırlar. Atlet, engellerin tam üzerinden geçmelidirler. Engeli aşarken çift kolla ileri doğru hamle yaparken iyice öne doğru eğilir, ardından da bacaklarını, hızını kesmeden yarışmaya devam etmesini sağlayacak bir biçimde de öne uzatır.
Engel koşusu sırasında atlet, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse, kendi kulvarından olmayan bir engeli atlarsa, el veya ayağıyla kasıtlı olarak bir engeli devirirse diskalifiye olur. Ancak kasıtlı olmamak kaydıyla engel devirmenin cezası yoktur.
Uluslar arası Amatör Federasyonu (IAAF)nin kararına göre engelli yarış mesafeleri dörde ayrılır.
100 m engelli bayanlar:

sporsevgimiz.blogspot.com
1966 yılında IAAF tarafından kabul edilen, her biri 84 cm yüksekliğinde on engelin yer aldığı tamamen teknik bir koşudur. İlk engele kadar olan mesafe 13 m, engeller arası 8.5 mdir. Son engel ile bitiş çizgisi arası 10.5 mdir. Her yarışmacının ayrı bir kulvarda koştuğu bu yarış, 1972 Olimpiyat Oyunlarında 80 m yarışının yerini almıştır.

4 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar kısa anlatımı çok aradım ama bulamadım. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. nasıl oynanırrrr ????

    YanıtlaSil
  4. ya gerçekten kısa ve özzzzzzzzzz

    YanıtlaSil

lütfen yorumlarımızı sevgi ve saygı çerçevesinde yapalım