25 Ekim 2012 Perşembe

Malatyaspor

   Arkadaşlar bu yayınımızda size Malatyasporun  tarihi hakkında kısaca bilgi vereceğiz.Bu bilgilerin bence eşi benzer yoktur hiç bir yerde.ben yayınımı beyendim herkesede öneririm.İnşallah beyenirsiniz.Beyeneceğinize eminim.
sporsevgimiz.blogspot.com
1960’lı yılların  BURDAortaları.Türkiye’de profesyonel  lig 1950’lerin sonunda kurulur.İstanbul ,Ankara  ve İzmir  takımlarının oluşturduğu ligde maçlar oynanmaktadır.Futbolda  diğer illerin isimleri bile  ne yazık ki anılmamaktır.Çünkü başka hiçbir ilin o  yıllarda tanınan bir takımı yoktur.Ancak her ilin yerel ligleri bulunmakta ve amatör maçlar oynanmaktadır.Malatya’nın yetiştirdiği futbolcular ise İstanbul  takımlarında boy göstermektedirler.Fenerbahçe Spor Kulübünde  ‘Tarzan  Necati’;İstanbul sporda ve Beşiktaş Spor Kulübünde ‘İbrahim  Fendoğlu’;İstanbul ve Fenerbahçe kulüplerinde  ‘Süleyman’  akla ilk gelen isimler arasındadır.O günün olanakları ile günümüz olanakları kıyaslanamaycak kadar kötüdür.
                1960ların  ortalarında Türkiye 2. ligi kurulur.Dönemin Futbol Federasyon Bşk.nı Orhan Şeref APAK’ın girişimleriyle  her ilin profesyonel bir futbol  takımı olması yolunda çalışmalar başlatılır.Malatya Spor’un kuruluşunun öncüsü dönemin Beden Terbiyesi İl Müdürü olan Osman  ÇAĞLAR’dır.Malatya da herkesin bildiği lakabıyla Mıho  Osman’dır.Malatya’nın hatrı  sayılır  ileri gelenleri Malatya Spor’un  kuruluşu  için  4 kulübün  başkanlarını  bir araya getirir. Adafı Gençlik ,Hürriyet Gençlik olarak bilinen Hüresnaf Gençlik,Mensucat Gençlik(Çoşkun Spor) , Malatya Spor  için Akın  Spor’a katılmayı  kabul  ederler.Akın  spor un  tercih  edilmesinin  nedeni Malatya amatör küme  şampiyonu olarak  Türkiye kupası ilk kademe maçlarına katılmaya hak  kazanmasıdır.Akın  Spor’un  adının değiştirilmesine karşı çıkanlar olmasına rağmen  Akın  Spor’un  As Bşk.nı Kadir KANAT  gizlice Ankara’ya giderek Malatya Spor’un tescilini yaptırır.Malatya il istişare heyeti de 6 Mayıs 1966 tarih  ve 41nolu  kararıyla Adafı Gençlik,Hüresnaf Gençlik,Mensucat Gençlik ,Akın  Spor bu  dört kulüp  bir araya gelerek oluşturulan  yeni  kulübün  adını tescil  eder.Ancak  bu  defada oluşturulan yeni  kulübün renginin ne olacağına karar verilemez.

 
O günkü  yönetmelikte ise şampiyon olan kulübün renklerinin geçerli olacağı yazılır . Şampiyon olan Akın  sporun  renkleri  ise sarı-kırmız dır. Fakat buna rağmen tartışmalar devam  eder  ve Malatya sporun renkleri kırmızı  - lacivert olur. Malatya Spor bu formasıyla ilk resmi  maçını  Kayseri Sümer Spor ile  Kayseri’de oynar .Bu  maç  bu  renk  formayla çıkılan ilk ve son  maç olur .Ancak  gelin  görün ki bu renkler Gençlik ve Spor İl Müd.ne bildirilmesine rağmen Mıho  Osmanın sümen altı taktikleriyle Ankara’ya ulaşmaz.İşin  en  işin ilginç yanı ve kafa karıştıran yanı ise tam  15 sene boyunca 1982ye kadar  kırmızı  lacivert renklere karşın maçlara sarı  siyah  formalarla çıkmasıdır.Mıho  Osman Ankaraya gidip  kulübü  ve renkleri  belirlemesine rağmen (sarı-Kırmızı  olarak) oradaki  insanlara  ‘bunlar ayıkıncaya  kadar Kulübün rengi  bölge rengi  olsun’ der.Mıho Osman bu  yüzden  bi çok kere tehtit ve soruşturma
geçirmiştir.Malatya Spor 2.lige Futbol Fed.Bşk.nı Osman Şeref APAK’ın denetimleri sonucu ve Apak’ gösterilen yoğun ilgiden  sonra( burada Mıho  Osman ın hakkını e zekasını da unutmamak gerekir) gelen haber üzerine 2. lige çıkarılmıştır.
1967-68 Sezonu ikinci ligde boy gösterir. Kurucu başkan H. Avni GEBEŞ’ten sonra yapılan ilk genel kurulda aynı zamanda belediye başkanı Turgut TEMELLİ kulüp başkanı olur. Lig başlamadan takımın antrenörlüğüne (ilk teknik direktör) Uğur ERSOY getirilir. Antrenör ile Osman ÇAĞLI İstanbul’a gidip Panoyot, Burhan, Necmi, ve Oğuz’u alıp dönerler. Bu transferler Malatya’da büyük yankı uyandırır. Takıma ilgi artar. Malatyaspor ilk resmi lig maçını Balıkesir ile oynar kendi sahasında 3-1 yenilir. Golü Beyoğlu spor’dan transfer edilen Panoyot Filotis atar. İlk maçta kapalı tribün biletleri beş lira açık tribün biletleri üç liradır.
Malatyaspor 1967-68 sezonunda ligde tutunamaz. Sivas maçından sonra 4-5 taraftarın hakemlerin yolunu kesip Hakem Ertuğrul AYBAY’ a saldırırlar. Bu olay sonrasında Malatyaspor Türkiye Futbol Ligi tarihindeki en ağır cezalardan birini alır ve sahası 4 ay kapatılır, maçlar rakip sahada oynanır. Malatyaspor bu sezon amatör kümeye düşerse de 3. Lig kurulduğu için bundan kurtulur. Malatyaspor bu halde iken bile takımdan Ömer, Selâmi, Zeki, Panoyot, Erdem, Genç Milli Takıma çağrılır. Bundan sonraki 3 sezon 3. ligde oynar. Bu dönemde Nihat ASLANKARA başkan olur ve teknik direktörlüğe Uğur ERSOY yeniden getirilir. 1972-73 sezonunda takım şampiyon olur ve ikinci lige yükselir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen yorumlarımızı sevgi ve saygı çerçevesinde yapalım