30 Ekim 2012 Salı

Bu Yaz Hangi Sporlar Moda Olacak


 sporsevgimiz.blokspot.com
s
Denizdeki snowboard : wakeboard


Wakeboard, için suda yapılan snowboard benzetmesi yapmak mümkün. Kısa ve geniş olan wakeboard tahtasını ayağına bağlayan kişi, tekneyle, dalgalı olmayan deniz üzerinde çekiliyor ve işte böylece wakeboard yapmış oluyor. İlk bakışta snowboarda benziyor ancak teknik olarak pek çok farklılığı var. Örneğin bağlamalar, su üzerinde hareket etmeye olanak tanıyacak şekilde geliştirilmiş.
Yaklaşık 30 km hızla seyreden tekne, arkasında iki büyük dalga bırakıyor -bu dalgalara "wake" adı veriliyor - ve wakeboardcu bu iki dalgayı rampa gibi kullanarak atlayışlarını gerçekleştiriyor. Zaten wakeboardun en önemli özelliği sınırsız akrobatik hareket imkanına olanak tanıması. Tabii, başlangıç seviyesinde olanları bu dalgaları görmezden gelip ortadan sakin sakin gitmeleri de mümkün. Son derece zevkli ve geliştirilmeye müsait bir spor olan wakeboardun,
 ülkemizde ve dünyada, gün geçtikçe daha çok ilgi görmesi şaşırtıcı değil. Wakeboard yapanlar çoğaldıkça ve seviyeleri ilerledikçe yepyeni ve şaşırtıcı teknikler de ortaya çıkıyor. Tekneyle aynı hizada gitme, zıplama ve ipin üzerinden atlama bunlardan bazıları. 
Bağlamalara dikkat!

Wakeboardda ayaklarınızı tahtaya bağlama stiliniz yani açılarınız çok önemli. Farklı seviyelerdeki kişilerin bağlama açılarının da farklı olması gerekiyor. En mükemmel ve ergonomik şekilde olacak bağlama için öncelikle hangi ayağınızı önde tutacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bundan sonra yapmanız gerekense açıyı belirlemek. Hemen hemen bütün wakeboard tahtaları çeşitli açı seçeneklerine olanak tanıyacak şekilde önceden delinmiştir. Ve bu deliklerle pek çok açı kombinasyonu yapmak mümkün olabilir.
Başlangıç seviyesi için
Başlangıç seviyesi için en uygunu, ağırlığın arkada olduğu ve wakeboardçuya daha fazla kontrol imkanı tanıyan bağlama stili. Bu stil bağlamada küçük atlayışlar yapmak da mümkün.
Arka bağlama: Açı sıfır olmalı.

Ön bağlama: Ön ayağın açısı ise wakeboardcunun tercihine göre, wakeboardun ön tarafına bakacak şekilde 15 - 27 derece arasında bir açı yapmalı.
Orta seviye için
Wakeboardun keyfini aldıktan ve su üzerinde bir müddet zaman geçirdikten sonra, başlangıç seviyesi için uygun olan bağlama stili size yetmeyebilir. Bunun nedeniyse hareketlerinizi kısıtlaması. Artık ağırlığınızı biraz daha ön tarafa verme vakti.
Arka bağlama: Açı 0 ile 9 arasında değişebilir.

Ön bağlama: Ortalama 18 derece .
İleri seviye için
Kendinizi wakeboarda hakim hissediyor ve daha fazla eğlence arıyorsanız ileri seviye için olan bağlama stilini deneyebilir ve daha özgürce hareket edebilirsiniz. Artık ağırlığınızı boardun ortasından arka kenara doğru kaydırmanız mümkün.
Arka bağlama: Yaklaşık 9 derece

Ön bağlama: Yaklaşık 9 derece
Hangi ayak önde?


Wakeboardda hangi ayağın önde olacağı son derece önemli bir konu. Hangi ayağınız öndeyken kendinizi daha rahat hissediyorsanız o ayak sizin için doğru tercih demektir. İşte buna karar vermenizi kolaylaştıracak birkaç basit yöntem.
1.Beni it!
Gözleriniz kapalı, ayaklarınız omuz açıklığında ayakta durun ve arkadaşınızdan sizi hafifçe öne doğru itmesini isteyin. Hangi ayağınız düşmeyi önlemek için öne doğru fırladı. Hatta bazı wakeboard hocaları, öğrencilerinden gözlerini kapatmasını istiyor ve bunu habersizce yapıyor.
2.Pantolon giyerken
Pantolon, şort gibi kıyafetleri giyerken önce hangi ayağınızı kaldırıyorsunuz? Bir dikkat edin bakalım.
3.İkisi de!
Evet, çılgınlık yapın ve kendinizi iki ayağınızı da önde kullanabilecek şekilde geliştirin ( Tabii farklı zamanlarda ) Hem böylece yaptığınız diğer sporlarda, snowboard, kay kay hatta kayak da bile iki ayağı kullanır hale gelebilirsiniz.
WAKEBOARD İÇİN EGZERSİZLER

Evet, bu yaz wakeboarda başladınız tam tadını aldınız ve yaz bitti! Ne kötü, gelecek yaza kadar tekrar başlangıç seviyesine dönmeyeceğinizi kimse garanti edemez. Ancak kışın da vaktinizi boşa harcamaz ve wakeboard seviyenizi ilerletmenize faydası olacak şeyler yapabilirsiniz.

1.Snowboard; Eğer yazın wakeboard kışınsa snowboard yapma imkanını bulacak kadar şanslı biriyseniz ne harika! Hiç durmayın ve bol bol snowboard yapın. Her iki spor da hemen hemen aynı kasları çalıştırıyor ve aynı şekilde dengeyi geliştiriyor. Böylece tekrar wakeboard yapmaya başladığınızda unutmak bir yana daha da geliştiğinizi fark edeceksiniz.

2.Kay kay; Eğer karla arası iyi olanlardan değilseniz kay kay yapmaya başlayabilirsiniz. Kay kay da snowboard gibi wakeboarda olumlu katkısı ve pozitif transferleri olan bir spor. Ayrıca dönme kabiliyetinizi daha da geliştirecek.

3.Denge tahtaları: Bazı spor salonlarında bulunan bu tahtalar, kısıtlı bir alanda hem dengenizi geliştirmenizi hem de wakeboard ya da snowboard keyfi yaşamanızı sağlıyor. Ayrıca bilek eklemlerini güçlendirmek ve olası incinmelerden korunmak için de son derece faydalı.

4.Ağırlık çalışmak; Bacaklarınızı kullanarak ağırlık egzersizleri yapmak tahmin edeceğinizden çok daha fazla işe yarayabilir. Çünkü bu tip sporlarda güçlü bacak kaslarına sahip olmak demek yolun yarısını aşmak anlamına geliyor.

5.Streching: Streching kasların esnekliğini arttıran ve böylece onları güçlendiren en mükemmel egzersiz türlerinden biri. Esnek kaslar hem sakatlanmayı önlüyor hem de wakeboarda olan hakimiyetinizi maksimum ölçüde arttırıyor.

6.Hayal kurun: Belki inanması güz ama uzmanlar, sporda da hayal kurmanın çok önemli olduğunu söylüyor. Örneğin yatağınıza yattığınızda uyumadan önce, kendinizi wakeboard üzerinde gidiyor ve dilediğiniz hareketleri yapıyor şekilde ayrıntılı biçimde canlandırın. Bu canlandırmanın faydası büyük olacak
sporsevgimiz.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen yorumlarımızı sevgi ve saygı çerçevesinde yapalım