16 Ocak 2016 Cumartesi

Zencefilin Faydaları

             Kış Gelince akla gelen Bitki:  Zencefil

   Zencefilin insan sağlığına faydaları eski zamanlardan beri bilinmekte ve bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türü olan zencefil, zamanla diğer tropikal Asya bölgelerine yayılmıştır. 
Zencefilin Faydaları
   Zencefili tanımlamak gerekirse,  yaklaşık 1 metreye kadar büyüyebilen, kuru veya taze olarak tüketilebilen, yumru şeklinde birbirine geçmiş yuvarlaklar gibi görünen bir köke sahip, sarımtırak, çiçekli bir bitki türüdür. Bu şifalı bitki, kurabiyelere lezzet katmasının yanında yüksek vitamin ve besin kaynağıdır. Zencefilin yüzde 3'ünü uçucu yağlar oluşturur. Phenylpropanoid isimli maddeler zencefile tadını vermektedir.İçerdiği başlıca mineraller B3 , B6 , kalsiyum , fosfor , demir , potasyum , magnezyum , sodyu ,  amino asitler ise treonin, valin, triptofan, leysin ve fenilanindir.
             Zencefilin İnsan Sağlığına Faydaları
   Yukarıda da bahsettiğimiz gibi zencefil ilaç sektöründe etkin bir rol almaktadır, ayrıca alternatif tıpta da yıllardır kullanılmaktadır. Hastalıklarla mücadelede, içerdiği vitamin ve besinler sayesinde oldukça etkilidir.

Vücudun çeşitli bölgelerine faydaları sağlık lı olduğu bilinir. Aşırı terleme, ateş ve titreme gibi problemleri önlediği gibi mide bulantısı ve kusmalara karşı da etkilidir. Özellikle araç tutması gibi problemler yaşayanlar bir bardak ılık zencefil çayı içebilirler. Vücut emilimini arttırır, sayesinde grip ve soğuk algınlığından kurtulmak mümkündür. 
   Mide hastalıklarıyla da iyi mücadele eden zencefil, hazmı destekleyen, mide ağrısından koruyan bir yapıya sahiptir. İştahınızı düzenler ve gereksiz geğirmeleri önlemeye yardım eder. 
   Çok güçlü bir ağrı kesici etkisi vardır. Adet sancısını dindirmek için zencefil çayına batırılmış sıcak havlu karnın alt kısmına yerleştirilir. Kasları gevşeten zencefil ağrıyı da azaltır. 
   Zencefil, aşırı yağları yakar ve uzun süre tok tutabilir. Bu sayede kalori alımını azaltarak kilo vermede yardımcı olur.
  Kokusu aromaterapi  etkisine sahip olan zencefilin insanı rahatlatma gibi bir özelliği vardır. Bir fincan zencefil çayı ruhsal olarak kişiyi sakinleştirir.
zencefilin zararları
  Zencefil, kolon kanserini önlemede de önemli bir role sahiptir , kolorektal kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı modern tıpta tespit edilmiştir . Yumurtalık kanseri tedavisine destek olur, kanser hücrelerini öldürme özelliğine sahip bir bitkidir.
  Beyin hücrelerini koruyan zencefil, aynı zamanda bu hücrelerin potansiyel kaybını da azaltır. Alzheimer gibi beyinle ilgili hastalıklar, günlük zencefil kullanımıyla engellenebilir.
  Solunum yolları tedavilerinde de kullanılır. Astıma faydalıdır. Sürekli öksürme problemi zencefil tüketimiyle kesilir. Doğal bir balgam söktürücüdür.
  Kandaki yağ düzeyini düşürerek damarları koruyan zencefil şeker hastalarına da iyi gelmektedir.
 Bağışıklık sistemini içerdiği antioksidanlar sayesinde güçlendiren bu mucize bitki, günde bir miktar kullanıldığında felç riskini azaltır. Bakteriyel  enfeksiyonlara karşı insan vücudunu korur. Damarların etrafındaki yağ oranını en aza indirip kalbin formda olmasını sağlar.
  Sperm kalitesini artıran zencefil, erkek kısırlığına da yardım eder.
                 Zencefilin İnsan Sağlığına Zararları
 Genel anlamda bahsetmek gerekirse zencefilin sağlığa herhangi bir zararının olduğunu söyleyemeyiz, ancak bazı durumlarda kullanımının azaltılması veya durdurulması  önerilebilir.
- İlaç kullananlar, zencefil kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar,
- Kanama problemlerinde warfarin ve aspirin gibi ilaçlarla zencefil birlikte kullanılmamalıdır.
- Çok nadir de olsa zencefilin bazı yan etkileri saptanmıştır. Bunlar ağız tahrişi, ishal ve mide yanması şeklinde gözükebilir.
Zencefil Kullanımıyla alakalı bazı uyarılar;
- 2 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
- Günlük 4 gramdan fazla kullanılmaması önerilir.
- Hazırlanan zencefili tek seferde almak yerine öğünlere bölerek alınması tercih edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen yorumlarımızı sevgi ve saygı çerçevesinde yapalım